Pokládka drevenej podlahy

Aké sú spôsoby inštalácie drevenej podlahy, ich výhody a nevýhody

Dubové parkety a podlahy s perom a drážkou sú prvou voľbou pre tých, ktorí hľadajú krásnu a trvanlivú podlahovú krytinu, ktorá poskytne celoročný tepelný komfort, originálny vzhľad skutočného dreva, celoživotnú obnoviteľnosť a s tým aj zhodnotenie nehnuteľnosti.
Aby drevená podlaha poskytla všetky tieto benefity musí byť aj správne nainštalovaná. V tomto článku porovnám výhody, nevýhody a náklady pre jednotlivé spôsoby montáže.

 Stručný prehľad možností montáže:

Spôsob montáže kvalita náklady náročnosť montáže
Celoplošné lepenie ***** ***** ***** (pre profesinálnu montáž)
Samolepiaci systém ELASTILON **** **** ** (jednoduchá montáž)
Húsenicové lepenie *** *** *** (stredne náročná montáž)
Klincovanie ** ** ** (jednoduchá, nutný rošt)
Lepenie spoja * * * (veľmi jednoduchá montáž)


DOPORUČENIA K MONTÁŽI PRE JEDNOTLIVÉ MOŽNOSTI:

  • celoplošné lepenie - elastické lepidlá, kvalitná PU penetrácia
  • ELASTILON - verzia STRONG
  • húsenicové lepenie - elastické lepidlá v "salámovom" balení
  • klincovanie - rošt hustoty 300mm
  • jednoduché lepenie spoja - lepidlo triedy D3 


2 hlavné princípy montáže podlahy:
- plávajúci kde podlaha nie je spojená s podkladom
- do podkladu kde podlaha je spojená s podkladom

Plávajúci spôsob je najjednoduchší, najlacnejši a najnespoľahlivejší, kvôli cene však veľmi obľúbený.

V čom sú obmedzenia plávajúceho uloženia podlahy? 
Pri plávajúcej inštalácii spájanej hlavne s tzv. klik spojmi sa vytvára veľká pevná plávajúca doska, ktorá sa z podstaty materiálu pri rôznej vlhkosti a teplote rozmerovo mení. To spôsobuje zmrštenie a expanziu podlahy a  z toho namáhanie spojov.  Ak je miestnosť veľká a podlaha zaťažená nábytkom, napätia sa hromadia na rôznych miestach a zvukovo praská, v horších prípadoch sa spoje rozdelia a rozpadne sa. 
Riešenie je inštalácia menších plôch, prerušovanie na prahoch miestností, pri veľkej ploche prerušovanie a uprostred, dostatočné dilatácie po obvode.
Dobrým výsledkom je  keď podlaha počas roka a na podlahovom kúrení nepraská prípdane sa nerozpadnú spoje. Treba sa zmieriť s prerušovaní podlahy prechodovými lištami a typickým dunivým zvukom, v horšom prípade s praskaním spojov. Vyvážiť to môže nízka cena podlahy a montáže.

Z našich spôsobov montáže do tejto kategórie patrí lepenie spoja pero drážka čo je vlastne pevnejší ekvivalent klik systému. Benefity plávajúcej inštalácie sa využijú pri menších miestnostiach, ak si chcete podlahu v budúcnosti so sebou zobraž a hlavne pre lacnejšie podlahy.  

Naše podlahy však neptria k najlacnejším, preto sa lepenie spoja pre plávajúce uloženie využíva hlavne pri menších miestnostiach a skôr výnimočne.
 


 

Inštalácia do podkladu

Celoplošné lepenie je najčastejším spôsobom uloženia našich podláh a všeobecne podláh so spojom pero drážka. Využíva sa benefit tradičného spoja kde sú diely do seba zasunuté ale medzi sebou nie sú pevne spojené.  Vyhne sa tak veľkej plávajúcej doske ktorá je zdrojom problémov plávajúcich podláh.
Každý diel podlahy je fixovaný do podkladu elastickým lepidlom a objemové zmeny sa vďaka spoju a uchyteniu do podkladu neprenášajú cez podlahu. 
Výhodou celoplošného lepenia na podlahovom kúrení je lepší kontakt medzi zdrojom tepla a povrchovou krytinou, nepoužíva sa žiadna podložka a celkový odpor je minimalozovaný.
Veľkým dizajnovým benefitom je možnosť pokládky bez prerušenia na veľké plochy pri rešpektovaní zabudovaných dilatácii. Dokonca aj tie je možné premostiť s použitím špeciálneho postupu. Taktiež sú možné menšie dilatácie po okraji, inštalácia bez prechodových líšt pri spojení na dlažbu sa tenká medzera vyplní len elastickým tmelom. Ďalším silným benefitom je veľmi tichá podlaha pre kráčanie.

Táto inštalácia je jedna z najčastejších pre naše podlahy. Aj keď nie je najlacnejšia, horeuvedené výhody ju vyvažujú. Výsledkom je tichá podlaha bez prerušení na veľkej ploche, žiadne prechodové lišty, príjemný celoročne komfortný povrch, výborná funkčnosť s podlahovým kúrením, zhodnotenie nehnuteľnosti renovoveteĺnou podlahou kde sa dá v budúcnosti zmeniť aj dizajn.

Húsenicové lepenie je lacnejšia alternatíva celoplošného lepenia s horšou akustikou, jednoduchším prevedením vhodná pre úsporu na montáži.






Klincovanie je špecifický spôsob inštalácie typický skôr pre drevodomy v USA. Tam sa používajú u nás ťažko dostupné špeciálne klince s háčikmi ktoré zabraňujú spätnému vytiahnutiu.
U nás dostupné klince to nedokážu, preto klincovanie doporučujeme pri obklade kde to tak nevadí. V prípade podlahy je výhodné využiť skryté skrutky do pera alebo drážky. 
Tento spôsob má svoje nenahraditeľné výhody v prípadoch ak je k dispozícii rošt alebo iný drevený podklad. 

 

ELASTILON je v kategórii inštalácii spojenej s podkladom aj keď čiastočne patrí aj medzi plávajúce položenie. Podlaha je spojená s podkladom, ktorým je samolepiaca kompozitná podložka so silnou spevňujúcou mrieškou ELASTILON Strong. Podložka Elastilon je ale plávajúco položená na podklade. Spoje pero drážka nie sú pevne spojené takže sa nehromadia napätiapreto Elastilon neobmedzuje plochu uloženia ako je to pri právajúcich podlahách.
Veľkou výhodou je mäkší došlap na podlahe, oproti plávajúcim podlahám podstatne lepšia akustika, keďže je úplne zrušený tzv. bubnový efekt, nízke nároky na kvalitu a pevnosť podkladu, možnosť využitie s akýmkoľvek podkladom. V mnohých prípadoch je tento spôsob jediný možný a najvýhodnejší.


Kedy a s akým rozpočtom montovať podlahu? 

Porovnajte si cenu podlahy, montáže a na akú dlhú dobu si podlahu plánujete ponechať.
Drahšia montáž je obvykle podlatne kvalitnejšia ako lacná plávajúca.
Má zmysel u lacnej podlahy použiť drahú montáž, alebo naopak podlahu vo vyššej cene montovať lacným plávajúcim spôsobom? 

Ak podlahu plánujete na celý život, vyberajte si hodnotnú drevenú podlahu a zvoľte inštaláciu do podkladu. Takáto podlaha zhodnotí nehnuteľnosť, dá sa v budúcnosti renovovať a v prípade zmeny trendov aj zmeniť dizajn, pričom bude originálna a tepelne komfortná. 

Ak neplánujete krytinu na dlhú dobu alebo silne obmedzuje rozpočet, zvoľte lacnú alterntívu s ekonomickou plávajúcou montážou, ktorá pri likvidácii nebude veľmi bolieť.
Asi najhoršia alternatíva je drahá plávajúca podlaha, ktorú v budúcnosti bude ľúto vyhodiť. Takáto investícia sa za 10 rokov nezaráta do hodnoty nehnuteľnosti tak ako by to bolo napr. u dubovej celoplošne lepenej olejovanej  podlahy.

Ešte podrobnejšie informácie k jednotlivý spôsobom nájdete v časti INŠTALÁCIA PODLAHY
 

 

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky.    
Zmeniť nastavenia