Drevená podlaha na podlahové kúrenie

Prečo je drevená podlaha celoročne tepelne najkomfortnejšou voľbou

Hodia sa drevené podlahy na podlahové kúrenie ? " je otázka ktorú sa nás zákazníci pýtali posledné desaťročia nespočetne krát.

Naša odpoveď na základe dlhoročných skúseností bola a je ÁNO

Je pravdou, že túto otázku v poslednej dobe počujeme čoraz menej, pretože drevené podlahy a podlahové vykurovanie sú veľmi rozšírené a domy sú energeticky menej náročné a nepotrebujú predimenzované vykurovanie.

Už dlhodobo dodávame 80% nami vyrobených podláh práve na systémy podlahové vykurovania so skúsenosťami od roku 2007 a u niektorých zákazníkov sa stretávame s požiadavkou výmeny dlažby za teplene komfortné parkety pretože si už viac neprajú studené podlahy v prechodnom období.

Keby som mal povedať jeden hlavný dôvod prečo si vybrať drevenú podlahu na podlahové vykurovanie bude to celoročný tepelný komfort. Príjemný teplý povrch, kde teplo nie je tak agresívne ako na dlažbe a nevykúrený stav v prechodnom období nie je pocitovo studený.
Ak sa k tomu prirátajú ďalšie benefity dubovej podlahy ako obnoviteľnosť, trvalá hodnota zachovaná v nehnuteľnosti pre ďalšie generácie, možnosť zmeniť dizajn podlahy bez jej výmeny v budúcnosti, jedinečný dizajn skutočného dreva je to win-win. Aj napriek vyššej cene dlhodobá hodnota dreva sa v budúcnosti vráti.
(viac o ekonomických výhodách v inej časti blogu)


V čom sú ale úskalia akejkoľvek podlahy, jedno či drevenej alebo umelej, v spojení s podlahovým vykurovaním?

Za hlavný problém podlahy v spojení s podlahovým kúrením považujeme jej rozmerovú stabilitu.
Tento problém sa týka plávajúceho položenia, kde čím väčšia plocha tým väčšie rozmerové zmeny. Plávajúco položená podlaha je vlastne veľká plávajúca doska so spojmi vyššej či nižšej pevnosti. Pri jej zmrštení od podsušenia, čo je stav v zime keď je menšia vlhkosť a na podlahe vyššia teplota, sú spoje namáhané na ťah. Ak nie sú dosť pevné, začnú praskať alebo sa roztrhnú. Známy to jav mnohých umelých klik podláh. Riešenie je dizajnovo nepopulárne a to prerušenie každých niekoľko metrov v závislosti od produktu.

Ako sa vyhnúť problémom so stabilitou podlahy a mať dizajn bez prerušenia na veľkej ploche?
1. Zvoľte konštrukciu podlahy ktorá je čo možno najstabilnejšia. A práve hrubšie mnohovrstvové podlahy sú stabilnejšie, čím viac prekrížených stabilizujúcich drevených vrstiev tým je podlaha stabilnejšia.
2.Zvoľte podlahu so spojom pero-drážka lebo neprenáša rozmerové zmeny.
3.Zvoľte vyššiu hustotu dreva ideálne ak je len z listnatého dreva (700kg/m3 je lepšie ako ihličnaté jadro s 400kg/m3)
4. Najdôležitejšie - zvoľte správnu inštaláciu pre podlahové vykurovanie a to celoplošné lepenie.

Rozdiel pri celoplošnom lepení oproti plávajúcemu položeniu je v spojení s podkladom kde sa vyhneme vytvoreniu "plávajúcej dosky" a rozmerové zmeny jednotlivých segmentov podlahy sa už medzi sebou neprenášajú.
Týmto spôsobom sa dá pri rešpektovaní zabudovaných dilatácii položiť neobmedzená plocha bez prerušenia.


Na záver sa ešte pokúsim sa jednoducho vysvetliť vplyv tepelného odporu podlahy.
Pre zjednodušenie podlahy s nižším a vyšším tepelným odporom ako miestnosti kde je výkonnejší a menej výkonný radiátor. Ak je radiátor predimenzovaný, veľký a veľmi výkonný, hreje intenzívne a krátko aby dosiahol požadovanú teplotu. Ak je menší hreje dlhšie a požadovanú teplotu dosiahne po dlhšom čase. Kotol vždy zohrieva médium, teda vodu, len na rozdiel ktorý sa do neho vracia. Ak je menší výkon radiátorov potom zohrieva len to čo dokáže pri danom nastavení odovzdať.
Podstatné je že požadovanú teplotu dosiahneme v oboch prípadoch, spotreba bude vždy rovnaká, rozdiel bude len v čase nábehu. Spotreba je vždy podľa izolácie a teplených strát stavby. Domy v dnešnej dobe majú nižšiu spotrebu ako v minulosti, preto nedáva zmysel ich osadiť predimenzovaným vykurovaním.

Preto z tohto pohľadu dlažbu voči drevenej podlahe na podlahovom kúrení môžme chápať aj ako predimenzovaný sálavý radiátor voči bohate postačujúcemu. Rozdiel je v celoročnom tepelnom koforte.

Vo všeobecnosti sa laickými zákazníkmi preceňuje sa účinnok hrúbky a tepelného odporu a podceňuje problém stability. S kúrením obvykle problém nebýva ale s rozpadnutím plávajúcej podlahy áno.

Verím že Vás tento príspevok zaujal, ak budete mať otázky neváhajte sa na nás obrátiť.

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky.    
Zmeniť nastavenia