Drevená podlaha cena a hodnota v porovnaní s kompozitom či vinylom

Vyváži dlhodobá hodnota dubových parkiet nízke ceny umelých podláh?

Ceny drevených podláh sú spravidla vyššie ako umelých. Pri porovnaní dlhodobej hodnoty a úžitkových vlastností to už tak jednoznačne nie je. Porovnávame totiž nadčasové drevené podlahy s podlahami ktoré sú trendové len v tejto dobe a možno +10rokov.

V dnešnej dobe, keď máme na výber z množstva rôznych druhov podláh sa často stáva, že si nevieme vybrať tú pravú voľbu pre našu domácnosť alebo komerčný priestor. V tomto článku si porovnáme úžitkové vlastnosti a dlhodobú hodnotu medzi drevenou podlahou a umelými napodobeninami.

Ceny drevených podláh sú spravidla vyššie ako umelých. Pri samotnom materiáli sa jedná o násobky, ale pri zarátaní kompletných nákladov na montáž, nivelizáciu a inštalačný materiál rozdiel citeľne klesne. Ako príklad  uvediem kompozit za 35€ nainštalovaný s nivelizáciou stojí cca 65€ a drevená podlaha v cene 70€ má cenu po inštalácii 100€/m2 (obvyklé ceny roku 2023). Porovnávame pri tom neporovnateľné plávajúce položenie vs. celoplošné lepenie.

Toľko v krátkosti k porovnaniu ceny, ale teraz porovnáme úžitkové vlastnosti - povrch, akustiku, ekologické a zdravotné dôvody, opraviteľnosť, možnosť zmeny dizajnu v budúcnosti a rast hodnoty nehnuteľnosti.

Prírodný vzhľad s originálnym povrchom dreva
Drevo je jedným z najkrajších prírodných materiálov, a to sa odráža aj na drevených podlahách. Ich prírodná krása a charakteristický vzhľad pridávajú do interiéru pocit tepla a elegancie, ktorý umelé lamináty, vinyl a kompozitné materiály len ťažko dosiahnu. Opakujúci sa vzor dekoru umelej podlahy je vlastne len obrázok dreva na umelom nosiči v pravidelnom opakovaní

Akusticka dreva
Drevené podlahy majú prirodzene lepšie akustické vlastnosti než tvrdé povrchy umelých napodobenín. Dokážu absorbovať zvuk a zlepšiť celkovú akustiku miestnosti. Pri celoplošnom prilepení ide o úplne tichú podlahu neporovnateľnú s hlučným plávajúcim povrchom umelých podláh.

Ekologické a zdravotné výhody
Pri výrobe drevených podláh sa využíva prírodný zdroj - drevo. To je obnoviteĺná ekologická alternatíva oproti umelejšími materiálom, ktoré môžu obsahovať chemické látky a emisie voľných látok do vzduchu. Drevo navyše neuchováva prach a alergény, čo je výhodou pre alergikov.

Opraviteľnosť dreva
Drevené olejované podlahy majú na povrchu masívne drevo v hrúbke niekoľko mm oproti tenkému filmu dekoru umelých podláh. Pri poškodení povrchu drevenej podlahy je možnosť jednoduchej opravy len pretretím renovačným olejom. Správne udržiavané drevené podlahy môžu vydržať desaťročia a stále vyzerajú ako nové. Na rozdiel od umelých materiálov, ktoré sa môžu poškodzovať a ošúchať, drevo získava so časom charakteristickú patinu, ktorá mu dodáva na atraktivite. Dá sa povedať že drevené podlahy starnú do krásy.

Možnosť zmeny dizajnu v budúcnosti
Jednou z veľkých výhod drevených podláh je možnosť renovácie azmeny dizajnu čo je nemožné pri laminátoch, vinyle či kompozitoch. Masívny dub na povrchu dubových parkiet je v takej hrúbke že umožňuje mnoho renovácii kde si môžte zmeniť dizajn podľa aktuálnych trendov budúcej doby. 

Rast hodnoty nehnuteľnosti
Drevené podlahy vďaka svojim vlastnostiam sú investíciou s ktorou si užívate komfort a zachováva si svoju hodnotu.

Zamyslite sa čo sa zarátava do hodnoty obytného priestoru. Sú to spravidla kvalitné dvere, okná a celopošne prilepené drevené podlahy. Dlažba po aj keď je funkčná nevyhovuje budúcem vkusu, lamináty a iné umelé podlahy majú skôr zápornú hodnotu nákladov na likvidáciu. Pri obnoviteľnej drevenej podlahe môžte zmeniť dizajn na aktuálny a užívať si ju za zlomok ceny desaťročia ďalšími generáciami. Pri zarátaní rastu cien materiálov a práce na drevenej podlahe dôhodobo ušetríte pri neporovnateľnom tepelnom a zvukovom komforte.
 

Používame cookies, aby sme návštevníkom poskytli čo najväčšie pohodlie pri používaní tejto stránky.    
Zmeniť nastavenia